Waarom bomen planten?
Simpel gezegd
Menselijke activiteit genereert te veel C02 en andere gassen die een broeikaseffect (BKG) veroorzaken rond onze planeet. Dit leidt tot opwarming van de aarde en klimaatverandering.
Om klimaatverandering tegen te gaan, moeten we zoveel mogelijk CO2 uit de atmosfeer halen. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door bomen te planten die CO2 opnemen terwijl ze groeien.
In meer detail
We laten allemaal een koolstofvoetafdruk achter: de hoeveelheid kooldioxide die wordt uitgestoten door de productie van dingen die we kopen, het transport dat we gebruiken om ons te verplaatsen, de ruimtes waarin we leven, enzovoort. Het is duidelijk dat we continu CO2 aan de atmosfeer toevoegen.
Het goede nieuws is dat de aarde over natuurlijke manieren beschikt om met deze CO2 om te gaan. Planten, bomen en oceanen nemen het op.
Het slechte nieuws is echter dat we de afgelopen 30 jaar die voetafdruk elk jaar aanzienlijk hebben vergroot en wel op zo een manier dat de planeet ons niet kan inhalen. Hierdoor zit er een pak te veel CO2 in de atmosfeer.
Dus vandaag moeten we:
-
verminderen wat we blijven uitstoten
-
door: minder aankopen = minder productie + minder distributie = minder CO2
-
door beter te consumeren: lokaal kopen (minder transport), minder plastic verpakking, enz.
-
-
en vooral: vang zoveel mogelijk CO2 op dat al in de atmosfeer zit!
Plant bomen om de hoeveelheid CO2 die bijdraagt aan klimaatverandering te verminderen
Bomen planten is een van de meest efficiënte oplossingen om de overtollige CO2 in de atmosfeer die bijdraagt aan klimaatverandering tegen te gaan. Terwijl bomen groeien, vangen ze CO2 op en verwijderen ze de koolstof die uit hun stam en hun takken komt. Men schat dat een boom tijdens zijn leven min of meer zijn eigen gewicht in CO2 kan opvangen. In feite is een boom gemaakt van 35% water, van 10 tot 15% wortels en van 50 tot 55% ‘droge massa’. Ongeveer de helft van die droge massa, dus ongeveer 25 tot 30% van de boom is in feite koolstof. Omdat de boom 3,67 g CO2 nodig heeft om 1 g koolstof te produceren, neemt hij 3,67 keer 25 tot 30% van zijn gewicht of 90 tot 110% van zijn gewicht op. Maar een boom kan na een paar jaar worden gekapt, wat gevolgen heeft voor de totale hoeveelheid CO2 die hij heeft opgenomen. We kunnen ervan uitgaan dat bomen een capaciteit hebben om 5 kg CO2 per boom per jaar op te vangen.
Zo werkt het › je smartphone als voorbeeld
Misschien heb je een nieuwe smartphone gekocht of misschien heb je hem al een tijdje. In elk geval is hij ergens in de wereld geproduceerd en is hij tot bij jou getransporteerd. Deze twee acties hadden energie nodig die kooldioxide vrijgeeft. Het gebruik van je smartphone heeft ook energie nodig, of het nu gaat om opladen of voor alle servers die nodig zijn om je te verbinden met sociale media, om naar muziek te luisteren of om een video te bekijken. Al met al laat een smartphone een CO2-afdruk van gemiddeld 80 kg achter.
De eenvoudigste manier om de afdruk van je telefoon te verminderen, is door bomen te planten om die 80 kg CO2 op te nemen. Omdat we de afdruk kennen die we willen compenseren, is het eenvoudig om het aantal bomen te berekenen dat nodig zal zijn als we rekening houden met de plaats, het type en de timing plus de kosten en het onderhoud van de bomen.
En om nog efficiënter te zijn, planten we genoeg bomen om 200% van je afdruk te compenseren, zodat we een positieve afdruk creëren ! Welke footprint je ook wilt neutraliseren, wij planten de bomen die hiervoor nodig zijn binnen de 5 jaar. Omdat bomen gedurende minstens 10 jaar groeien, wordt je afdruk zelfs twee keer geneutraliseerd. Terwijl je begint met een negatieve afdruk voor het milieu, zal je binnen 5 jaar een neutrale afdruk creëren en steeds positiever worden naarmate de bomen blijven groeien! Bovendien heb je de mogelijkheid om details over je provider of distributeur te geven, zodat we hen kunnen informeren over jouw actie en hen kunnen aanmoedigen om het aantal te planten bomen te verhogen.
De bomen worden aangeplant in België en Madagaskar.
-
In België werkt Goodswitch samen met Urban Forests, dat groene ruimtes in steden en dorpen creëert. Ze doen dit op een participatieve manier waarbij het eigenaren, bedrijven, particulieren, scholen, enz. worden betrokken.
Urban Forests maakt gebruik van de Miyawaki herbebossing methode waarmee bos-ecosystemen op kleine gebieden kunnen worden hersteld. Deze bossen leveren veel ecosysteem diensten, verbeteren de leefomgeving en vergen weinig onderhoud. Ze groeien 10 keer sneller dan een gewone plantage, zijn 30 keer dichter en bieden 20 keer meer biodiversiteit.


-
In Madagaskar werkt Goodswitch samen met de ngo Graine de vie. Die bestaat al meer dan 10 jaar en heeft al meer dan 19 miljoen bomen geplant. In hete streken groeien bepaalde boomsoorten erg snel en daardoor ontstaat een snelle opname van CO2. Graine de vie is een erkende ngo die de kwaliteit van de plantage controleert en erop let dat de bomen goed verzorgd worden.
